Kako predstaviti osobu koja je trostruki doktor znanosti, kreativni direktor, predavač, glazbenik, suvlasnik i programski direktor poslovne škole?
Upoznajte dr. sc. Nikšu Sviličića čija ćete predavanja uskoro moći slušati na trećem modulu Akademije znanja – Komunikacija i komunikacijske vještine.

* Profesionalnu karijeru odlučili ste graditi u Hrvatskoj unatoč tomu što ste imali priliku predavati na najboljim svjetskim sveučilištima. Što za Vas znače predavanja na Akademiji znanja i suradnja sa Školskom knjigom te motivacija koju ćete pružiti mnogobrojnim učiteljima s područja cijele Hrvatske?

Tijekom profesionalne predavačke karijere imao sam priliku predavati na prestižnim institucijama, primjerice od Sveučilišta u Beču (1997.), prestižnog sveučilišta u Južnoj Koreji „KUTˮ – Korean Univesity of Technology (2001.), pa sve do Fulbrightove stipendije u SAD-u 2002. – 2004., predavanja na Ohio Universityju, Harvardu, MIT-u i drugim uglednim institucijama diljem SAD-a (2002. – 2004.). Ipak, oduvijek sam znao da ću se vratiti u Hrvatsku jer ostanak u inozemstvu (premda je bilo uistinu nevjerojatnih ponuda) nikada nije dolazio u obzir. Uživam u poslu kojim se bavim i u interakciji sa studentima i polaznicima specifičnih edukacija kao što je Akademija znanja. S obzirom na to da sam upoznat s idejom i silabusom projekta, od početka mi je cijela zamisao Školske knjige bila izvrsna i zahvalan sam što su me uvrstili među predavače jer mislim da na svojim predavanjima imam što reći našim polaznicima.

* Jesu li komunikacijske vještine određena vrsta poveznice između raznolikih područja vašega profesionalnog i osobnog interesa kojima se, u rasponu od znanosti do umjetnosti, suvereno krećete? U čemu je moć kvalitetne komunikacije?

Kad bih morao odabrati jednu riječ kojom bih mogao na optimalan način objasniti u čemu je moć komunikacije, rekao bih da je to dobro slušanje. Nerijetko mudar slušač može minimalnom komunikacijskom energijom postići puno više od elokventnih ekscentrika…

* Tijekom edukacije polaznicima ćete ponuditi širok spektar znanja, tehnika i metoda s područja komunikacije, prezentacije i percepcije. Možete li izdvojiti najzanimljivije teme kojima ćete se baviti?

Polaznici Akademije znanja nakon odslušane edukacije senzibilizirat će se za niz komunikacijskih „alataˮ i „instrumenataˮ koji će im u velikoj mjeri olakšati svakidašnju komunikaciju na više razina. Dobit će jasan uvid u moć prezentacijskih tehnika i načina kako se one primjenjuju ovisno o temi koja se obrađuje i auditoriju te niz drugih zanimljivih tema s područja komunikacijsko-prezentacijskih vještina.

* Pobuditi i zadržati pozornost učenika za nastavne sadržaje nije nimalo jednostavno. Kakve mogućnosti nude tehnike P.O.P. i The Best te Ashova metoda o kojima će biti riječi na predavanjima?

Nude takve mogućnosti da će polaznici jedva čekati da ih primijene.

* Stručnjak ste za subliminalne poruke, a ne krijete da se služite i tehnikama mentalizma zahvaljujući kojima možete, primjerice, čitati misli, odnosno pogoditi PIN kreditne kartice nepoznate osobe. Hoćete li u predavanja unijeti prstohvat mentalizma, odnosno podijeliti neke spoznaje i iskustva?

Na predavanju ćemo primijeniti „evidence based science factsˮ, dakle samo ono što je znanostutemeljila, a pozitivna praksa dokazala. A što se mentalizma tiče (a to je vrhunac persuazije), taj ćemo aspekt ipak ostaviti za neke neformalnije situacije, kada završe protuepidemijske mjere.

* Na koje će načine novostečena znanja i vještine pomoći učiteljima u njihovu profesionalnom okružju i svakidašnjem životu izvan učionice?

Tako što će biti pozitivno senzibilizirani za niz novih spoznaja iz domene informacijsko-komunikacijskih znanosti koje ćemo praktično primijeniti i maksimalno približiti akutnim potrebama naših polaznika.