U doba stalnih promjena važnost obrazovnog sustava, još više dolazi do izražaja. I upravo se obrazovni sustav mora neprestano usavršavati i prilagođavati kako bi pripremio nove generacije učenika koji će živjeti u budućim izazovnim vremenima. Kako bismo ih pripremili za to, potrebno je osnažiti učitelje, nastavnike i ravnatelje te  im omogućiti razvijanje suvremenih kompetencija i znanja.

Koje su to kompetencije i zašto u ovim izazovnim vremenima Školska knjiga pokreće Akademiju znanja, certificirani napredni program usavršavanja za učitelje, nastavnike i ravnatelje, u intervjuu će nam reći Matilda Bulić, predsjednica Programskog vijeća Akademije znanja i direktorica školskog programa Školske knjige.

 

Kako je nastala ideja o naprednom programu usavršavanja za učitelje, nastavnike i ravnatelje?

Svi mi u Školskoj knjizi godinama izravno komuniciramo s učiteljima, pa za nas nema nepoznanica kad su u pitanju njihove potrebe. Mnogi su učitelji prepoznali da smo ovog proljeća, od prvog dana nastave na daljinu, bili spremni i da smo im bili na usluzi. Bila je to situacija koja je pokazala stručnost i snagu tima Školske knjige koji je imao i znanje, i sposobnost, i volju da se brzo prilagodi novoj situaciji i bude podrška učiteljima. U tom se razdoblju rodila i ideja o Akademiji znanja. Željeli smo učiteljima ponuditi znanja i vještine koje će im pomoći ne samo u njihovu radu nego i u svakidašnjem životu.

Želimo osnažiti učitelje, nastavnike i ravnatelje u stjecanju vještina koje će im omogućiti da pomognu svakom djetetu kako bi ostvarilo svoj puni potencijal. Svaki dan pred njih stavlja nove izazove. Izazove donosi razvoj novih tehnologija, razvoj novih suvremenih principa i funkcioniranja društva, promjena kurikuluma, potreba za uspješnim prenošenjem misli i ideja te za prenošenjem znanja učenicima, roditeljima, kolegama…

 

Što polaznici mogu očekivati od Akademije znanja? Koja će im znanja i kompetencije pružiti ovaj program?

Jako sam ponosna što smo pokrenuli Akademiju znanja, certificirani napredni program usavršavanja za učitelje, nastavnike i ravnatelje, kojemu je svrha pružiti polaznicima suvremene kompetencije. Program obuhvaća znanja iz područja inovacija i kreativnosti, komunikacije i komunikacijskih vještina, upravljanja i interpersonalnih vještina pružajući polaznicima savršenu ravnotežu između maksimiranja postojećih potencijala i stvaranja novih s pomoću inovacija i kreativnosti.

 

Pogledamo li imena predavača Akademije znanja, vidimo da je riječ o vodećim regionalnim stručnjacima iz različitih područja. 

Ponosni smo što ćemo u Akademiji znanja ugostiti vodeće regionalne stručnjake kao predavače. To su izv. prof. dr. sc. Goran Vlašić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na kojemu je ujedno i voditelj razvoja i inovacija, mr. sc. Borna Lulić, vrhunski edukator interpersonalnih i upravljačkih vještina, dr. sc. Nikša Sviličić, trostruki doktor znanosti s doktoratima iz informacijske znanosti i filmologije, književnosti te komunikologije, i mag. oec. Mirta F. Čobanov, MBA, s međunarodnim edukacijama u području ekonomije i psihologije. Misija Akademije znanja je poticati izvrsnost u obrazovanju jer želimo omogućiti da u jednom programu najbolji rade s najboljima za najbolje.

 

Akademija znanja modularni je program. Što to znači i kako će se provoditi program?

Sva će se predavanja održavati na mrežnim platformama kako bismo svima koji su zainteresirani omogućili sudjelovanje poštujući sve epidemiološke mjere. Svjesni smo toga da naši polaznici rade u dvije smjene (u nekim školama još uvijek i u tri!), pa će svima prijavljenima biti omogućen i naknadni pristup snimkama.

Program obuhvaća 4 modula po 3 predavanja od 2 akademska sata, a provodit će se u dva polugodišta. Početak je 11. studenoga 2020., a završetak 12. svibnja 2021. Takva dinamika smišljena je po uzoru na najbolje prakse vodećih svjetskih škola što polaznicima omogućuje da ponove sve što su naučili i pomaže im u promišljanju i u radu na zadatcima. Time se stvara poticajan i razvojan misaoni kontinuitet.

Polaznici će tako dobiti certifikat za 25 sati stručnog usavršavanja koji će im pomoći i u službenom napredovanju u zvanju.

Vrijednost programa potvrđuju i naši partneri Institut za inovacije, Institut za globalizaciju i interkulturno učenje i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Vjerujemo da ćemo završne susrete i certifikaciju moći barem dijelom odraditi uživo kako bismo zajedno podijelili radost novog znanja.